MAGYAR KIRÁLYI TÁBORI POSTA ÉS POSTAI CENZÚRA

2012.

Tábor posta dokumentumok tárolása és kezelése

Tábor posta dokumentumok tárolása és kezelése

Tábori posta dokumentumok tárolása és kezelése

Ebben az írásban szeretnék megosztani gyűjtőtársaimmal, illetve az érdeklődőkkel pár ötletet a gyűjteményük megóvására, helyes tárolására és kezelésére.

A tábori posta küldemények pótolhatatlan információhordozók, éppen ezért szükséges, hogy az utókornak is megmaradjanak. A családoknak, ismerősöknek barátoknak küldött küldemények érzelmi értékekkel bírnak. Emlék a feladótól, sokszor az utolsó, mert a küldő édesapa, gyermek, férj soha többet nem tért haza szeretteihez. Éppen ezért, sokan nem válnak meg a küldeményektől, hanem őrizgetik azt és szerencse, ha olyan körülmények között teszik ezt, amelyben nem sérülnek a lapok, levelek.
A gyűjtők már tudatosabban óvják féltett kincseiket, igaz sokszor a megfelelő szakirodalom és információk hiánya miatt ők is rosszul tárolják a birtokukban lévő küldeményeket.
Éppen ezért szeretnék most megosztani mindenkivel pár fontos szempontot, hogy az otthon tárolt féltett kincsek még sokáig jó állapotban megmaradhassanak és az utókor is gyönyörködhessen bennük.

TÁROLÁS és KEZELÉS

A legfontosabb, hogy a papírokkal mindig a lehető legnagyobb körültekintéssel és óvatossággal bánjunk.
A küldemények tárolására a legjobb, ha archiváló dobozokat használunk, amelyek savmentes anyagokból készülnek.
Amennyiben ennek beszerzése nehézségekbe ütközik, akkor mindenképpen egy új addig nem használt kartondobozt szerezzünk be, mivel a papírok savassága a korral emelkedik és ez nincs jó hatással a már amúgy is régi papírjainkra.
Ezért nem jó a cipős doboz és a fotós doboz sem, mert ezek magas savtartalma is a papír romlását eredményezi.
A dobozokra érdemes ráírni, hogy mi van bennük.
A dobozokban lehetőleg azonos papírokat tároljunk (tábori postai levelezőlapok), ne keverjünk a tábori posta küldemények közé fotókat vagy újságokat, mert kémiailag különböző anyagok és más-más tárolási körülményeket igényelnek, valamint egymásra sincsenek jó hatással, annak ellenére, hogy mindegyik „papírból” van.
A dobozok ne zárjanak hermetikusan, mivel egy kis levegő cirkuláció nem árt a papíroknak. Persze igyekeznünk kell, hogy poros levegő ne nagyon jusson a dobozokba. Néha szellőztessük a dobozokat.
Lényeges még, hogy lehetőleg azonos hőmérsékleten tároljuk a papírokat, kerüljük az olyan helyeket, ahol nagy a hőingadozás (pince, padlás, garázs). A legideálisabb a +18 C fok és a 40%-os páratartalom.
Újságokat magas pH értékű környezetben tároljuk, a fotóknak viszont a semleges pH értékű környezet a kedvező.
Műanyag dobozokba, fólia tartókba (genotherm) se tároljuk a papírjainkat a levegőtől elzárva, mert ott is sérülhet a papír.
Az összehajtogatott papírokat nyissuk szét és úgy tároljuk, mert a hajtás mentén később eltörhet, sérülhet. Ezzel kellő elővigyázatossággal és körültekintéssel kell bánni, mert lehet, hogy pont a széthajtogatás és erőszakos kisimítás miatt fog elszakadni, eltörni a papír. A széthajtogatásban és a kisimításban egy kis nedvesítés segít, de csak teljes száradás után tegyük el a dokumentumot.
A dobozokban alkalmazzunk elválasztó papírokat a jobb kereshetőség vagy jelölés miatt. Ezek a papírok is új, még fel nem használt papírok legyenek.
Kerüljük a ragasztók használatát, tehát ne használjunk Post-IT és Tesa-Film jelölő cetliket, valamint befőttes gumit se! Még a postások által most használt tejgumi sem jó!
A befőttes gumi alatt a papír elszíneződik, és ahogy a gumi öregszik, beleragad a papírba és e miatt az eltávolítása nehéz, nyom nélkül lehetetlen.


Tábori posta levelezőlap „fémmentesítés” elött. Itt még szerencsére nem rozsdásak a tűzőkapcsok!

Fontos, hogy a papírokból eltávolítsunk mindenféle fém dolgot, gemkapocs, tűzőkapocs, gombos tű, stb. Tűzőkapocsnál használjunk tűzőkapocs kiszedőt, persze kellő óvatossággal. A lényeg az, hogy úgy távolítsuk el a fémet a papírból, hogy a már meglévő sérülésen kívül más sérülést ne okozzunk rajta.
Amikor elővesszük kincseinket, mindig tiszta és száraz felületre tegyük azokat, lehetőleg ne legyen a közelben kávés csésze, folyadékkal teli pohár, váza stb.


Vizet kapott tábori postai levelezőlap. A tinta elmosódott rajta. Lehet, hogy ez a lap nem a tárolás során kapott vizet, hanem még a kézbesítés elött, a szállítás alatt.

A papíron található port finom száraz ecsettel távolítsuk el.
Gyűjteményünkbe sose tegyünk olyan papírokat, amelyek fertőzöttek penésszel vagy gombákkal esetleg gubacstintával (vas-csersavas tinta) írták. Ez a fajta tinta megeszi a cellulózt.


Vizes, büdös, dohos, koszos tábori postai levelezőlap, a helytelen tárolás eredménye

Amikor új jövevények érkeznek gyűjteményünkbe, érdemes tüzetesen megvizsgálni azokat, nem csak a rajtuk lévő bélyegzők, információk és ellenőrzések miatt, hanem a rajtuk található hívatlan látogatók miatt is (penészek, gombák).
Igaz a körültekintő gyűjtő penészes, gombás küldeményt már nem is vesz meg.
Sokszor találkozhatunk a bolha piacokon olyan küldeményekkel, amelyek valamilyen dohos, vizes pincéből kerültek elő. Ilyenkor nem árt az óvatosság.
Én az ilyen dohos, nyirkos küldeményeket mindenképpen először megszárítom, jól kiszellőztetem, néha még meg is napoztatom kicsit, majd megnézem, hogy nincs-e rajtuk gyanús folt.
A gomba és penészfoltok eltávolítására a restaurátorok Preventol nevű szert használnak. A dobozban lévő port, alkoholban kell feloldani és finom ecsettel felvinni a felületre, így kezelve azt.
Érdemes az újonnan beszerzett küldeményekről a kereskedők által ceruzával ráírt árakat egy finom, tiszta, nem maszatoló radírral kiradírozni. Vigyázzunk, hogy ne nagyon nyomjuk rá a radírt, mert a papír felületét is a kelleténél mélyebben megsértjük.
Érdemes a küldemények sarkainak gyűrődéseit, a borítékok helytelen tárolásából adódó ráncokat, kisimítani és pár napra nehezék alá tenni a fent leírt körültekintéssel.
Vannak, akik csak cérna kesztyűvel nyúlnak papírjaikhoz, én nem szeretem, mert kevésbé tudok finoman hozzá nyúlni a lapokhoz. A kesztyűben kissé esetlenné válik az ember keze. Viszont az fontos, hogy ha nem használunk kesztyűt, akkor csak tiszta és száraz kézzel nyúljunk papírjainkhoz.
Remélem, sikerült pár új szempontot megosztanom mindenkivel a gyűjteményük helyes tárolásával kapcsolatban. Természetesen, akinek észrevétele van, a fentiekkel kapcsolatban az a kapcsolat menüpontban megírhatja nekem.

Dán János