MAGYAR KIRÁLYI TÁBORI POSTA ÉS POSTAI CENZÚRA

2012.

Hogyan gyűjtsünk tábori posta küldeményeket?

Hogyan gyűjtsünk tábori posta küldeményeket?

Tábori posta küldemények gyűjtése

Hogyan gyűjtsük a tábori posta küldeményeket?

Ötletek és szempontok a tábori posta küldemények gyűjtésével, csoportosításával kapcsolatban.


A könyvem megjelenése óta már sok gyűjtőtárs feltette nekem a kérdést, hogy én milyen szempontok, milyen módszer alapján gyűjtöm a tábori posta küldeményeket és mi alapján csoportosítom azokat.
Erre mindig nehéz válaszolni pár mondatban, mert ez egy eléggé összetett kérdés.
Több szempontot is figyelembe kell venni és a csoportosítások lehetősége számtalan.
Talán a legegyszerűbb és legkézenfekvőbb gyűjtési lehetőség a tábori postahivatali bélyegzők szerinti gyűjtés. Ebben az esetben szám sorrendbe lehet rendezni a számos bélyegzőket és abc sorrendbe a betűs bélyegzőket. Ebben az esetben csak a bélyegzők sorszámait illetve a betűket kell figyelni. Hátránya, hogy kissé mechanikus a gyűjtés.

A tábori postahivatali bélyegző gyűjtését lehet tovább fejleszteni az alakulatok ellenőrző bélyegző lenyomatainak gyűjtésével, vagy lehet csak ezeket is gyűjteni. Ez viszonylag nagyobb kutatást és utánajárást igényel, mint az előző lehetőség.
Ezt is lehet még kombinálni az alakulat bélyegzőlenyomatok gyűjtésével, illetve ezt is lehet csak külön önállóan gyűjteni. Az alakulatok bélyegző lenyomataival csak az a gond, hogy viszonylag rövid ideig használták azokat. (1939-1941. majd 1944.)

A következő nagy gyűjtési lehetőség, maga a tábori postai küldemények. Tehát a különböző gyártási évjáratú hivatalos kiadású és magánkiadású tábori postai levelezőlapok, rajzos lapok, hivatalos és magán levelek, csomag levelezőlapok, csomagszállítók, pénzes utalványok, tábori postai nyomtatványok stb.
Mivel az 1939-1945 közé első időszak jól tagolható, ki lehet választani egy időszakot és csak annak az időszaknak a tábori postáját gyűjteni. Kárpátalja, Erdély, Délvidék, háború szovjet földön, háború magyar földön stb.
Lehet még hadseregekre, alakulatokra bontani a gyűjtést. Tehát csak az 1. magyar hadsereg vagy csak a 2. magyar hadsereg küldeményeit gyűjteni, illetve kiválasztani egy alakulatot és annak az alakulatnak a küldeményeit gyűjteni. Itt esetleg a helytörténeti gyűjteményekbe is be lehet illeszteni a tábori postai küldeményeket. Az adott városban állomásozó alakulat küldeményeit lehet gyűjteni, vagy csak egy adott helyiségből feladott vagy oda címzett küldeményeket lehet gyűjteni.

Ez a gyűjtési lehetőség már nagyobb kutatást és odafigyelést igényel, ezért talán izgalmasabb is, sajnos csak a számos tábori postahivatali bélyegzők időszakában valósítható meg maradéktalanul, a megfejtetlen betűs tábori postahivatali bélyegzők miatt.
Szerintem a legjobb, legátfogóbb, legkomplexebb gyűjtés az, ha a fenti lehetőségeket ötvözzük, és ezeket mind gyűjtjük, igaz akkor ki kell találni egy rendszerezési lehetőséget, amelyben viszonylag gyorsan megtalálhatóak az adott küldemények.
Erre talán a legjobb megoldás az időrendben való gyűjtés. A meglévő küldeményeket, dokumentumokat időrendbe rendezzük és tároljuk kezdve az 1939. március 15. dátummal egészen 1945. márciusig, esetleg tovább is. Természetesen a nevezetesebb időpontokat bejelölve a keresést megkönnyítendő.
Ehhez a fajta rendszerezéshez viszont elengedhetetlen, hogy vezessünk bizonyos segédlistákat például a meglévő tábori postahivatali bélyegzőkről.
Én, mikor elkezdtem a tábori postai küldemények gyűjtését a tábori postahivatali bélyegző számok és betűk szerint rendeztem a gyűjteményem, majd elkezdtem átrendezni időrendi sorrendbe, azt sajnos nem sikerült mind a mai napig befejeznem, mert a könyv írása közben szinte havonta kellett átnéznem a gyűjteményem, keresve benne valamit. Persze mikor megvolt a küldemény és digitalizálásra került, az után már nem volt mindig idő, hogy a megfelelő helyre kerüljön vissza, így a mai napig fen áll némi káosz, amin igyekszem úrrá lenni több-kevesebb sikerrel.
A lehetőség tehát számtalan, biztos létezik még ezeken kívül is másik gyűjtési szempont.
Kérem, amennyiben valakinek más ötlete vagy gyakorlata van, ossza meg velünk a kapcsolat menüpontra kattintva, ígérem, közkincsé teszem.

Dán János 2012. 12. 14.