MAGYAR KIRÁLYI TÁBORI POSTA ÉS POSTAI CENZÚRA

2012.

Mikor foglalták el Bécset a szovjet csapatok?

Mikor foglalták el Bécset a szovjet csapatok?

Mikor foglalták el Bécset a szovjet csapatok?

A BÉLYEGVILÁG című újságban megjelent cikk

Mikor foglalták el Bécset a szovjet csapatok?

Mikor foglalták el ténylegesen a Vörös Hadsereg katonái Bécs városát. A kérdéses időpont tisztázása.

A Bélyegvilág oldalain egy nagyon érdekes és hiánypótló, folytatásos cikket olvashattunk „Birodalmi cenzúra - A II. világháború alatt a bécsi német cenzúrahivatal által kezelt magyar küldemények” címmel, Jan Jaap De Weerd, Franciaországban élő gyűjtőtárstól.
A cikksorozat befejező részében de Weerd úr azt írja, hogy Bécset a Vörös Hadsereg 1945. április 4.-én szabadította fel. Ez az állítás a lábjegyzetben is megismétlődik.
Attól most tekintsünk el, hogy a cikkben, valószínű a nyomda ördögének köszönhetően, a felszabadítás éve helytelenül 1944 lett.
A Bélyegvilág 2012. februári számában Dr. Bakos Miklós ny. egyetemi tanár úr saját napló jegyzetei alapján cáfolja, hogy április 4-én a szovjet csapatok elfoglalták volna Bécset. Ő április 6-án délelőtt hagyta el Bécset, akkor még nem volt elfoglalva.
De Weerd úr által felsorolt, a felhasznált irodalom jegyzékben szereplő művek közül én csak Horst Landsmann úr könyvét ismerem. Sajnos annak címe is helytelenül jelent meg az irodalom jegyzékben. Helyesen: „Die Zensur von Zivilpost in Deutschland im 2. Weltkirieg” (A németországi civil posta cenzúrája a II. világháborúban). A könyvhöz, a 2008. évi megjelenés óta már három kiegészítés is megjelent.
Ebben, a közel ötszáz oldalas könyvben, a teljes német birodalmi civil cenzúra feldolgozásra került, többek közt a bécsi cenzúrahivatal által használt összes bélyegző, zárszalag és jelzések.
A könyvben a bécsi cenzúrahivatallal foglalkozó fejezet elején, a szerző címszavakban összefoglalja a bécsi cenzúrahivatallal kapcsolatos tudnivalókat.
Itt az utolsó mondat a következő: „Wien wurde am 7.4.1945. von den Russen besetzt.” (Bécset az oroszok 1945. 04. 07-én foglalták el (szállták meg).)
Sajnos, Landsmann úr állítása is helytelen.
1945. április 13-án tűzték ki a Vörös Hadsereg katonái a szovjet zászlót a bécsi Hofburg tetejére. Hivatalosan ez a nap Bécs szovjet megszállásának kezdete, amely 1955. szeptember-októberig tartott. Tíz év után ekkor hagyták el a szovjet katonák Bécset és Ausztriát a többi megszálló ország katonáival együtt.
1944. április 14-én még folytak harcok Bécs külterületein, de 15-én már német nyelvű újságot jelentetett meg a szovjet városparancsnokság.
Tehát a címben feltett kérdésre a helyes válasz: 1945. április 13.

Dán János

Források: Kampf um Wien
http://www.wien-vienna.at/geschichte.php?ID=773