MAGYAR KIRÁLYI TÁBORI POSTA ÉS POSTAI CENZÚRA

TÁBORI POSTA II. (21-40)

Tábori posta által használt levélkötegjelzők II. rész

Tábori posta által használt levélkötegjelzők II. rész

Kiegészítés a könyvhöz 39.

Tábori posta által használt levélkötegjelzők II. rész

Kiegészítés a könyv 7. “Egyéb a tábori posta által alkalmazott bélyegzők és érdekes küldemények” című fejezetéhez.

A levélkötegjelzőkről szóló könyv kiegészítésemben (23.) reményemet fejeztem ki, hogy a jövőben egyik gyűjtőtárstól előkerülnek eddig ismeretlen levélkötegjelzők. Ez az idő elérkezett. Jelentkezett nálam Ludányi Gyula gyűjtőtárs és átküldött egy nagy adag levélkötegjelzőt, most az Ő gyűjteményében szereplő levélkötegjelzőkkel egészítem ki a múltkori cikkemet.

A levélkötegjelzőkről az összes tudnivalót az első részben már leírtam, így itt most az új levélkötegjelzők bemutatása következik. Nagy részük 1940. évből származik. Ebben az időben az erdélyi mozgósítás miatt sok alakulat a magyar-román határ mentén állomásozott, részükre tábori postaszolgálat működött.



103. számú nyomtatvány. Levélkötegjelző “Postahivatal részére” szóló levelezéshez. 1940. július 17-én a 19. számú tábori postahivatalnál kitöltött nyomtatvány. A levélköteg Zalaszentmihály postahivatal részére készült. Az előző részben bemutatott fehér papír helyett itt egy érdekes színű papírt láthatunk. A 19. számú tábori postahivatal a 9. dandárhoz kirendelt tábori postahivatal volt.


104. számú nyomtatvány. Levélköteg-jelző “Budapestre” szóló levelezéshez. 1941. április 10-én Délvidék visszatérésekor keletkezett levélkötegjelző. A köteg Budapestre szóló “vegyes kerülethez” tartozó küldeményeket tartalmazott. A 41. számú tábori postahivatal által kiállítva, amely postahivatal az 1 gépkocsizó dandárhoz kirendelt tábori postahivatal volt, ekkor még Magyarországon állomásoztak.



Levélkötegjelző a “M.KIR.KÖZPONTI TÁBORI POSTAHIVATAL” hivatali fejbélyegzőjével bélyegezve.



Levélkötegjelző lila csomagolópapíron. A levélkötegjelzőt kétszer használták fel. Először a Központi Tábori Postahivatal küldte a köteget a 2. számú tábori postahivatalnak 1940. július 28-án. A 2. számú tábori postahivatalnál áthúzták az eredeti bélyegzőt és a sajátjukkal bélyegezve újból útnak indították a kötegjelzőt 1940. július 30-án. A 2. számú tábori postahivatal a 2. hadsereghez kirendelt tábori postahivatal volt.



Levélkötegjelző lila színű csomagolópapíron. Ezen a levélkötegjelzőn is két bélyegző található. Dátum szerint az első egy mozgópostai bélyegző 1940. augusztus 26-i állással. A mozgóposta járat Körösmező-Jasina – Budapest 33. között közlekedett. A másik bélyegző 1940. augusztus 29-i állású és a 4. számú tábori postahivatal bélyegzője, amely hivatal a gyorshadtesthez kirendelt tábori postahivatal száma volt.



Ez a “cetli” nem levélkötegjelző, hanem zsákfüggvény címke. Erre is létezett egy hivatalos nyomtatvány, de itt egy “házi” készítésű példány látható. Ezeket a címkéket ragasztották csirizzel egy falapra, amelyet zsineg segítségével kötöztek a zsák szájára. A zsákfüggvény címkét 1940. július 12-én a 15. számú tábori postahivatalnál állították ki, amelyik postahivatal az 5. dandárhoz kirendelt tábori postahivatal volt. A zsákot a Központi Tábori Postahivatalhoz küldték, amely a Budapest 72. számú civil postahivatal mellett működött, a zsák tartalma üres zsákok voltak.


Változatlanul remélem, hogy hamarosan más gyűjtőtársaktól is előkerülnek újabb érdekes és ritka belkezelési nyomtatványok, amelyek nem nagyon kerültek “civil” kézbe.


Dán János 2013. 03. 03.