MAGYAR KIRÁLYI TÁBORI POSTA ÉS POSTAI CENZÚRA

TÁBORI POSTA II. (21-40)

Nemzetiszín szalaggal díszített tábori posta levelezőlapok Szatmárnémeti visszatérésekor 1940. szept

Nemzetiszín szalaggal díszített tábori posta levelezőlapok Szatmárnémeti visszatérésekor 1940. szept

Kiegészítés a könyvhöz 35.

Nemzetiszín szalaggal díszített tábori posta levelezőlapok Szatmárnémeti visszatérésekor 1940. szeptember 5.

Kiegészítés a könyv 10/1. fejezet „A Magyar kir. Honvédség diadalmas bevonulásai 1938-1941” című fejezet „Erdély 1940” című alfejezetéhez

Szatmárnémeti visszatértekor különleges és egyedi díszítéssel ellátott tábori posta levelezőlapokat készítetek ügyes kezű katonák. Nemzetiszín szalaggal díszítették a tábori posta levelezőlapokat. A lapot bevágva a szalagot átfűzték rajta. A lap címoldalán rögzítették a szalagot. A szalagokkal különböző mintákat készítetek és rajzokkal egészítették ki. Sajnos nem tudható, hogy melyik alakulatnál készítették ezeket a lapokat, mivel az általam ismert lapok egyike sem futott lap. Ezeket a lapokat emlékbe szánták az otthoniaknak. A lapokat a Szatmárnémetiben használt visszatérés bélyegzővel bélyegezték le.


Pajzs alakú rajzban elhelyezett nemzetiszín szalagos díszítés. Középen a visszatérés bélyegzővel.


A tábori posta levelezőlap címoldala. Jól látszik a szalag rögzítése bélyegszéllel. A többi rögzítés az idők viharában már elveszett.


(Budai Ákos gyűjteménye)
Középen virágdíszítés, körben a nemzetiszín szalag. A szalag közbeni felirat: „ SZERETETTEL ERDÉLYBŐL – ERDÉLY”. Ezen a lapon kettő visszatérés bélyegző látható.


(Budai Ákos gyűjteménye)
Címert utánzó rajzban elhelyezett szalagos díszítés. A középen található kettős keresztet is nemzetiszín szalaggal díszítették. A felirat Szatmárnémeti szavában az M és a T betűket a rajzoló felcserélte ezért SZAMTÁRNÉMETI olvasható.


Ez idáig, ilyen díszítésű lapokon csak a „Szatmárnémeti visszatért” bélyegzővel találkoztam, a többi visszatért erdélyi városból származóval nem.


Dán János 2013. 01. 26.