MAGYAR KIRÁLYI TÁBORI POSTA ÉS POSTAI CENZÚRA

TÁBORI POSTA II. (21-40)

Szovjet postai dokumentumok a Magyar Királyi Tábori Posta kezelésében

Szovjet postai dokumentumok a Magyar Királyi Tábori Posta kezelésében

Kiegészítés a könyvhöz 34.

Szovjet postai dokumentumok a Magyar Királyi Tábori Posta kezelésében

Kiegészítés a könyv 10/4. fejezet “Muszkaföldön lassan jár a posta – Háború muszkaföldön 1941 – 1944” című fejezethez.

1941. június 27-én hadat üzent Magyarország a szovjetnek. Július 1-én lépték át honvédeink az akkori határt a Tatár- és Vereckei- hágóknál. A hadra kelt sereget Kárpát-csoportnak nevezték. A muszkaföldön harcoló katonák igyekeztek haza küldeni különböző szuveníreket. Ilyenek voltak a szovjet civil díjjegyes levelezőlapok is. A könyvben már bemutattam egy ilyet, sajnos több bemutatására nem volt hely. Ezért most bemutatok itt is egy ilyen díjjegyes lapot.

1941. augusztus 13-án a 42. számú tábori postahivatalnál Debrecenbe feladott szovjet polgári díjjegyes levelezőlap. A 42. számú tábori postahivatal ebben az időben a Magyar Királyi 2. gépkocsizó dandárhoz utalt tábori postahivatal volt. A lap feladása idején a 2. gépkocsizó dandár éppen Nyikolajev város felé haladt folyamatos harcok közepette. A feladó közli a címzettel, hogy “érdekesség képpen küldi ezt az orosz lapot, amelyre …… nyomtuk rá.”. Sajnos a lap két oldalából kivágtak egy kis részt, ezért nem olvasható a teljes szöveg. A címoldalon egy turult ábrázoló bélyegző lenyomat látható, a lap közlése szerint ezt ott nyomták rá. Érdekessége még a lapnak, hogy nincs az alakulatnak még ellenőrző bélyegzője, így csak kézzel, ceruzával írt ellenőrzési jelet láthatunk a lapon.


Egy fel nem adott szovjet civil díjjegyes levelezőlapot mutatok be. Főleg azért, hogy látható legyen, hogy mit vágtak ki az előző lapból. Ezt a lapot nem adták fel a tábori postán. A lap, egy katona tábori postai lapjai között volt, így feltételezhető, hogy emlékként hozta haza azt.


A következő lap, amit bemutatok egy képeslap, amely a moszkvai állatkert jegesmedvéit ábrázolja. Mint tudjuk Moszkvát nem foglalták el sem a németek, sem a magyar katonák, ezért feltételezhetően a feladó katona valamely más városban jutott hozzá a képeslaphoz.


1942. július 7-én a 292. számú tábori postahivatalnál Székesfehérvárra feladott képeslap. A képeslap nyomdai jelénél jól látható, hogy ebből a képeslapból 35.000 darabot gyártottak 1928-ban. A képeslap szélén látható perforációból az is feltételezhető, hogy a képeslapot egy tömbből tépték ki. Valószínű a tömb többi lapján is a moszkvai állatkert lakói láthatóak. A 292. számú tábori postahivatal egy ellátó alakulat tábori postája volt, az alakulat nem a frontvonalon volt.


A moszkvai állatkert jegesmedvéi.


A következő bemutatásra kerülő tábori lapra a feladó katona egy levélről kivágott és lebélyegzett 30 kopekes bélyeget ragasztott, érdekesség képpen. A lap szövegében ígéri, hogy igyekszik bélyeget keresni, a feltehetően bélyeggyűjtő, címzettnek.



1942. augusztus 25-én a 202. számú tábori postahivatalnál Budapestre feladott front típusú tábori levelezőlap. A lapra a feladó egy használt szovjet bélyeget ragasztott, amelyet a tábori postahivatal is lebélyegzett.


A tábori levelezőlap szövege több érdekes információt is tartalmaz. “Ez szerencse dolga, most amelyik (levelezőlap) repülővel jön – 4 nap múlva olvassuk.” A tábori levelezőlapok rendszeres légi szállítását 1942. november 17-én kelt rendelettel indítják meg. Az tudható volt, hogy amennyiben a futárgépen még volt hely akkor postazsákokat pakoltak a gépbe, így gyorsítva a küldemények kiérkezését. Ez a mondat is bizonyíték erre.
Egy másik érdekes részlet: “Az autóm még döcög, de már nem nagyon lehet ráismerni, hogy milyen típusú.”
Később: “ A Kormányzó helyettes itt zuhant le tőlünk pár kilométerre, pénteken indulnak vele haza. Képzelem lesz egy kis bonyodalom odahaza, hogy ki legyen az utódja. Bátor pilóta volt, sokat köszönhetünk neki és századának.”
Ebből a közlésből megállapítható, hogy a lap írója ekkor Ilovszkoje város közelében tartózkodott, mivel Horthy István Héja típusú repülőgépe ott zuhant le.
Majd a feladó katona egy töltőtollat kér hazulról, hogy küldjenek borítékban, mert a régi “egy Ratának köszönhetően” tönkrement.


Dán János 2013. 01. 06. Vízkereszt és háromkirályok