MAGYAR KIRÁLYI TÁBORI POSTA ÉS POSTAI CENZÚRA

TÁBORI POSTA II. (21-40)

Magyar Királyi Tábori Posta működése a Lengyel Protektorátus területén

Magyar Királyi Tábori Posta működése a Lengyel Protektorátus területén

Kiegészítés a könyvhöz 31.

Magyar Királyi Tábori Posta működése a Lengyel Protektorátus területén

Kiegészítés a könyv 10. fejezet „A tábori posta működése” című fejezethez.

Sajnos, kevés az olyan tábori posta küldemény, amely bizonyíthatóan a Lengyel Protektorátus területéről származik. Ez annak köszönhető, hogy a szigorú cenzúra előírások miatt a lapokon, leveleken a feladás helyét nem lehetett feltüntetni, sőt semmilyen arra utaló jelzés nem szerepelhetett rajtuk, így azok titkosak maradtak nem csak az ellenség előtt, hanem sajnos előttünk is. A másik ok, hogy a háború folyamán csak igen ritkán voltak magyar katonák a Lengyel Protektorátus területén.
Könyvemben sikerült pár ilyen küldeményt bemutatnom, de mivel ezek igen ritkák, úgy gondolom nem lesz unalmas olvasóimnak, ha bemutatom az idő közben előkerült ilyen küldeményeket.
A háború folyamán magyar katonák elsősorban csak átutazóban álltak meg kis időre a Lengyel Protektorátus területén mikor a szovjet front felé szállították őket.
Ekkor előfordult, hogy pár napra az egyik város pályaudvarán ragadt a vasúti szerelvény, amely a katonákat szállította. Ekkor lehetőség nyílt városnézésre, kis vásárlásra és természetesen a szereteknek egy lap vagy levél írására és feladására.
A következő két küldemény, amelyet bemutatok, ilyen átutazás alkalmával adták fel.


1942. június 23-án Katowicében feladott és Kecskemétre címzett tábori postai levelezőlap. A lapot a Magyar Megszálló Csoporthoz tartozó honvéd adta fel átutazóban Katowicén. A lapot ellenőrizte a magyar parancsnok. Látható még egy német tábori postabélyegző fele is a lapon. A cenzúra a gépi bélyegző reklám részét egy vonalkás bélyegzővel olvashatatlanná tette. Ettől függetlenül a bélyegző olvasható részéből kiderül a feladás helye. Más cenzúra jelölés nem látható a lapon. A lapot a „KATTOWITZ (OBERSCHLES) 2” postahivatalnál adták fel. Mivel hiányzik róla a bécsi cenzúrabélyegző, így feltételezhető, hogy civil postán keresztül közvetlen szállították a lapot Magyarországra. Itt már nem ellenőrizték, mivel katonai parancsnoki ellenőrzés szerepel a lapon.


1942. július 1-én a 194. számú tábori postahivatalnál feladott és Kolozsvárra címzett képeslap. A lapot a Magyar Megszálló Csoporthoz tartozó katona adta fel átutazóban Krakkón. A lapot a tábori postahivatalok számára rendszeresített „ELLENŐRIZVE” bélyegzővel bélyegezték, igazolva az ellenőrzés meglétét. A lapon, feltehetően az ellenőrzést végző személy, a helységre vonatkozó jelöléseket átsatírozással olvashatatlanná tette, még a lap nyomdai jelében is. Ezen kívül egy kézbesítési előjegyzés maradványi láthatók még a lapon. A lap útvonala nem rekonstruálható, valószínű, hogy ezt a lapot is közvetlen szállították Magyarországra.



A képeslap képes fele a krakkói katedrálissal. Ebből és a nyomdai jel megmaradt részéből sikerült kideríteni, hogy a lap hol készült.


1944. év elején az orosz offenzíva miatt a Magyar Megszálló Csoport nyugat felé vonult vissza és így jutott a Lengyel Protektorátus területére. A VIII. hadtest északnyugati, míg a VII. hadtest délnyugati irányba vonult vissza.
A számunkra most érdekes VII. hadtest márciusban már Lembergben volt, majd áprilisban az 1. magyar hadsereg kötelékébe került és vasút biztosítási feladatokat látott el.
A most következő képes levelezőlapot a volt VII. hadtest katonája küldte a Lengyel Protektorátusból.



1944. május 26-án az „sh” betűjelű tábori postahivatalnál Kolozsvárra feladott képes levelezőlap. A képeslapot a Tátra lengyel részéről adták fel. Itt a cenzúra nem tüntette el a nyomdai jelből a Poznan város nevet és a Zakopane város nevet sem. A lapon parancsnoki cenzúra látható, más ellenőrzésre utaló jel nincs a lapon. Ezért a lap útja nem állapítható meg biztonsággal.



A képeslap képes fele a tátrai tájképpel.


Dán János 2012. 11. 18.