MAGYAR KIRÁLYI TÁBORI POSTA ÉS POSTAI CENZÚRA

TÁBORI POSTA II. (21-40)

Erdélyi emlékérem, Keletmagyarország és Erdély egy részének felszabadulása emlékére

Erdélyi emlékérem, Keletmagyarország és Erdély egy részének felszabadulása emlékére

Kiegészítés a könyvhöz 30.

Erdélyi emlékérem, Keletmagyarország és Erdély egy részének felszabadulása emlékére

Kiegészítés a könyv 10/1. fejezet „A Magyar Királyi Honvédség diadalmas bevonulásai 1938 -1941” című fejezet „Erdély 1940” című alfejezetéhez.

Ebben a kiegészítésben egy érdekes borítékot szeretnék bemutatni, de előtte a boríték tartalmát ismertetem. Sajnos, az eredeti tartalom nincs meg, de ez rekonstruálható mivel a borítékon feltüntették azt.
Az Erdélyi emlékérmet mindazok megkapták, akik részt vettek a mozgósításban.
Az emlékérem alapítása 1940. október 1-én történt. Az emlékérmet általában ünnepélyes keretek közt adták át, de voltak olyan katonák, akik ezeken az ünnepségeken nem tudtak részt venni, számukra a kitüntetést postai úton továbbították. Egy ilyen borítékot szeretnék most bemutatni, valószínű ezzel kevesebben találkoznak, mint magával az emlékéremmel vagy az igazolvánnyal.


Az Edélyi emlékérem elölnézetén Hunyadi Mátyás arcképe látható, a felirat: Erdélyi részek felszabadulásának emlékére 1940.

Az Erdélyi emlékérem hátoldala Erdély címerével, körülötte felirat: Mátyás király születése 500. évfordulójára. Az érem szélén a felirat: Vitéz nagybányai Horthy Miklós kormányzó országlásának XX. évében.


1941. június 18-án kiállított igazolvány, amely az emlékérem viselésére jogosít. A kitüntetett a Magyar Királyi 53. Honvéd Határvadász Portyázó Osztálynál teljesített szolgálatot és részt vett Erdély visszafoglalásában.


1941. június 16-án egy nyugállományú századosnak feladott ajánlott boríték a Magyar Királyi Honvédelmi Minisztérium Törzskülönítmény Parancsnokságától. A borítékon feltüntették a tartalmat: 1 db Erdély emlékérem + igazolás. A borítékot a Honvédelmi Minisztérium díjhitel keretének terhére adták fel, ezért postabélyeg nem található rajta, ezt jelzi a „Hivatalból díjátalányozva” feliratú téglalap alakú vörös színű bélyegző. A borítékot a Budapest 1. számú postahivatalnál adták fel, amely a Honvédelmi Minisztérium közelében a Várban volt található.


A boríték hátoldala a hivatalos lezárással. A „M.Kir. HONVÉDELMI MINISZTÉRIUM TÖRZSKÜLÖNITMÉNY PARANCSNOKSÁG” körbélyegzőjével, valamint a „M. KIR. HONVÉDELMI MINISZTÉRIUM elnöki kiadó hivatala” körbélyegzőjével. Ezen kívül látható a Budapest 62. számú postahivatal érkezési bélyegzője. Érdekesség, hogy a Várban feladták a borítékot 16-án 16 órakor és még az nap 21 órakor már a Bp. 62. számú postahivatalban volt, az érkezési bélyegző tanúsága szerint. Mivel a borítékot a VI. kerületbe címezték, ebbe a kerületbe a 62. számú postahivatal kézbesítette a küldeményeket, nagy valószínűség szerint már másnap kézbesíthették a küldeményt.


Dán János 2012. 11. 10.