MAGYAR KIRÁLYI TÁBORI POSTA ÉS POSTAI CENZÚRA

TÁBORI POSTA II. (21-40)

Tábori Posta „kint maradó” küldeményei

Tábori Posta „kint maradó” küldeményei

Kiegészítés a könyvhöz 26.

Tábori Posta „kint maradó” küldeményei

Kiegészítés a könyv 10. fejezet „A tábori posta működése” című fejezet, 10/4. „Muszkaföldön lassan jár a posta, Háború muszkaföldön 1941-1944” részéhez.

Ebben a könyv kiegészítésben azokról a küldeményekről lesz szó, amelyeket a fronton harcoló katonák, vagy a parancsnokságok küldtek egymásnak. Tehát, a tábori postahivatalok közötti tábori postaforgalomról.
Ezek a küldemények nem kerültek a postai irányítás során haza a hátországba, hanem csak kint a fronton lévő Tábori Főpostahivatalig, itt visszairányították a megfelelő tábori postahivatalhoz vagy a másik Tábori Főpostahivatalhoz. A küldemény útvonala nem a szokásos Tábori Postahivatal-Tábori Postajárat-Tábori Főpostahivatal-Tábori Mozgóposta-Központi Tábori Postahivatal-Bp.72.-kézbesítő hivatal volt, hanem Tábori Postahivatal-Tábori Postajárat- Tábori Főpostahivatal-Tábori Postajárat-Tábori Postahivatal volt. Esetleg Tábori Postahivatal-Tábori Postajárat-Tábori Főpostahivatal-Tábori Mozgóposta-Tábori Főpostahivatal-Tábori Postajárat-Tábori Postahivatal útvonalon. Ezeket a küldeményeket nem látták el különleges jelzésekkel, azokat az irányító tábori postások figyelme szűrte ki az osztályozás során és ők végezték el a megfelelő irányítást. Az ilyen küldemények viszonylag ritkák, mivel ezek közül kevés került haza. Viszont a címzett katona hamarabb kapta meg, mint az otthonról küldött küldeményeket, ezek a lapok nem utaztak olyan hosszú ideig.
Már az Erdélyi mozgósítás idejéből találhatunk ilyen küldeményeket. Ettől kezdve a háború végéig előfordulnak ezek a küldemények. Találhatunk olyan küldeményeket is, amelyek több tábori postahivatalt is megjártak. Elsősorban a szovjetunióban folyó harcok idejéből származnak ilyen küldemények.



1940. augusztus 19-én a 66. számú tábori postahivatalnál feladott front típusú tábori postai levelezőlap a 21. számú tábori postahivatalhoz címezve. Erdélyi mozgósítás idején feladott lap. Ekkor az alakulatok a Román- Magyar határ magyar oldalán állomásoztak.



1940. szeptember 13-án a 27. számú tábori postahivatalnál feladott front típusú tábori postai levelezőlap a 4. számú tábori postahivatalhoz címezve. A 4. számú tábori postahivatalhoz tartozó alakulatoknál nem találták a címzettet ezért a lapot tovább küldték az 51. számú tábori postahivatalhoz. A lap 1940. szeptember 25-én volt a 4. számú tábori postahivatalnál, ahol lebélyegezték a lapot. Mire a lap az 51. számú tábori postahivatalhoz ért, addigra ez a postahivatal beszüntette működését. Ezért „Vissza Megszűnt” jelzéssel vissza küldték a 27. számú tábori postahivatalhoz. A lapot Erdély visszatértekor írták, mivel idő közben a hadműveletek befejeződtek, így a tábori postahivatalok is befejezték működésüket és az alakulatok visszatértek békeállomás helyükre, laktanyáikba.



1941. november 14-én a 40. számú tábori postahivatalnál feladott tábori szolgálati levél a 101. számú tábori postahivatalhoz címezve. A 40. számú tábori postahivatal a Kárpát csoporthoz tartozó Gyorshadtest tábori postahivatala volt. A 101. számú tábori postahivatal a fővezérség tábori postahivatala volt. A levél érdekessége, hogy nem csak a tábori postaszám szerepel rajta, hanem a fővezérség állomás helye is.
Novomoszkovszk városa a Dnyepropetrovszki területen található. Ez természetesen a szabályzattal ellentétes volt. A levél tartalmából az is kiderül, hogy a Gyorshadtest Panjatino városkában állomásozott ekkor.



1942. augusztus 15-én a 291. számú tábori postahivatalnál feladott front típusú tábori postai levelezőlap a 113. számú tábori postahivatalhoz címezve. A 113. számú tábori postahivatal a Haditudósító Század Parancsnokságának tábori postahivatala volt. A Haditudósító Századhoz küldték a katonák írásban üzeneteiket, amelyeket rádión keresztül olvastak be, így az otthoniak meghallgathatták a rádióban az üzenetet. Ez volt a leggyorsabb üzenetküldési lehetőség az otthoniaknak. A 113. számú tábori postahivatal bélyegző lenyomata itt, mint érkezési bélyegző került a lapra.



1942. október 8-án a 293. számú tábori postahivatalnál feladott honi típusú tábori postai levelezőlap a 250. számú tábori postahivatalhoz címezve. Rossz címzés miatt, 250. számú tábori postahivatal nem működött ekkor, a lapot „Ez a számú tábori posta nem működik vissza a feladónak!” jelzéssel visszaküldték a feladónak.



1943. március 12-én a 229. számú tábori postahivatalnál feladott front típusú tábori postai levelezőlap a 113. számú tábori postahivatalhoz címezve. A 113. tábori postahivatal volt a Magyar Vöröskereszt Bajtársi Rádió Szolgálatának is a tábori postahivatala. A lapon a katona rádió üzenete van, édesanyjának.



1944. május 17-én az A 372. tábori postaszámról feladott és a H 302. postaszámra címzett front típusú tábori postai levelezőlap. Ez a tábori postai levelezőlap a Galíciában állomásozó alakulatok közötti levelezés.


1944. július 10-én a K 895 . tábori postaszámról feladott és a P 928. postaszámra címzett front típusú tábori postai levelezőlap. A lap különlegessége a katona által felírt jelzés „Kint maradó!”. Ez a jelzés nem volt egy hivatalos jelzés, ezt a katona saját maga alkotta. Valószínű volt már olyan lapja, amely nagyon hosszú idő alatt ért a címzett bajtársához, mivel a tábori postás figyelmetlensége miatt nagyobb utat járt be, mint kellett volna.


Kint maradó! jelzés nagyított képe


Dán János 2012. 09.16.