MAGYAR KIRÁLYI TÁBORI POSTA ÉS POSTAI CENZÚRA

TÁBORI POSTA II. (21-40)

Tábori posta által használt levélkötegjelzők

Tábori posta által használt levélkötegjelzők

Kiegészítés a könyvhöz 23.

Tábori posta által használt levélkötegjelzők

Kiegészítés a könyv 7. “Egyéb a tábori posta által alkalmazott bélyegzők és érdekes küldemények” című fejezetéhez.

Ebben a kiegészítésben egy egészen különleges tábori postai belkezelési nyomtatványt szeretnék bemutatni, ez a levélkötegjelző. Nagyon ritka, mivel a kisméretű nyomtatvány nem került a civilek kezébe, hiszen ezt a tábori posta használta a levélkötegek irányításának jelzésére, szigorúan a postán belül. Amikor a tábori postás összeállította a járatnak a küldeményeket, akkor egy előirányítást hajtott végre, amelynek keretén belül szétválogatta, szétszortírozta a közönséges tábori postai küldeményeket annak függvényében, hogy azokat hova címezték. A válogatás szempontjait a mindenkori hivatalvezetői utasítás határozta meg, annak függvényében, hogy a tábori postahivatal mely tábori postahivatalok, illetve civil postahivatalok felé továbbította a küldeményeket. Mikor a tábori postás szétválogatta a küldeményeket a megadott szempontok szerint, akkor egy úgynevezett “kóci”-val (levélköteg kötöző) átkötötte a köteget. A kötözés előtt kellett a címoldalra helyezni ezt a levélkötegjelző nyomtatványt, amelyet előzőleg a tábori postás megcímzett és lebélyegzett, mint indító postahivatal. Ebből derült ki, hogy a levélköteg, mely postahivatal felé kerül továbbításra. A kötözésre azért volt szükség, mert amikor postazsákba került a köteg nem hullott szét és keveredett a többi küldeménnyel. Az előirányításra pedig azért volt szükség, hogy ne keljen minden egyes postahelyen, ahol a zsákot felbontották újra kézbe venni és szortírozni a küldeményeket egyesével, hanem egyszerűen csak a köteget kellett egy másik postaszákba áttenni vagy egy másik köteggel összekötegelni és tovább küldeni.
A levélkötegjelző nyomtatványokat ívben nyomtatták és a tábori postahivatalokban vágták fel ezeket az íveket. Egy ívben 16 darab ilyen nyomtatvány volt. Mint láthatjuk, mind színében, mind nyomtatvány sorszámban eltérőek ezek a levélkötegjelzők egymástól, annak függvényében, hogy a köteget melyik postaszerv felé továbbították. A fehér színű levélkötegjelző nyomtatványok papírján vízjel található, míg a színes nyomtatványok papírjai vízjel nélküliek.


101. számú nyomtatvány. Levélkötegjelző az “Innenső” levelezéshez.1940. szeptember 22-én a 21. számú tábori postahivatalnál kitöltött nyomtatvány. A levélköteget a Budapest 72-es postahivatalhoz irányították és vegyes küldemények voltak benne.


102. számú nyomtatvány. Levélkötegjelző “Mozgóposta részére” szóló levelekhez. 1940. szeptember 21-én a 25. számú tábori postahivatalnál kitöltött nyomtatvány. A levélköteget a 185. számú mozgóposta járathoz irányították. A nyomtatvány alján látható a szabályzati hivatkozás a kötegjelzők használatára. (A. 2. Szab. 53. §. 1. pont.)


102. számú nyomtatvány. Levélkötegjelző “Mozgóposta részére” szóló levelezéshez. 1940. szeptember 20-án a 21. számú tábori postahivatalnál kitöltött nyomtatvány. A levélköteget “Városok” jelzéssel látták el.


103. számú nyomtatvány. Levélkötegjelző “Postahivatal részére” szóló levelezéshez. 1940. szeptember 23-án a 2. számú tábori postahivatalnál kitöltött nyomtatvány. A levélköteget “Továbbmenő vegyes” jelzéssel látták el. A kötegjelző jobb oldalán látható a nyomda jel. Ez a fehér színű levélkötegjelző nyomtatvány vízjeles papíron készült.


103. számú nyomtatvány. Levélkötegjelző “Postahivatal részére” szóló levelezéshez. 1940. szeptember 24-én a Központi Tábori Postahivatalnál kitöltött nyomtatvány. A levélköteget “M - Z város” jelzéssel látták el. Szintén vízjeles papíron.


Sajnos, ez idáig csak ezt a háromfajta, különböző levélkötegjelzőt sikerült megtalálnom. Elképzelhető, hogy létezik még másfajta is. Remélhetően később előkerül, de az is lehet, hogy már most ott lapul valamelyik gyűjtőtárs gyűjteményében és hamarosan megosztja velünk.
A fent bemutatásra került levélkötegjelzőkből látható, hogy a tábori postahivatalok is a civil postahivatalok számára gyártott levélkötegjelzőket használták és nem gyártottak külön levélkötegjelzőket a tábori posta részére.
A most bemutatott tábori postai levélkötegjelzők, igen ritka belkezelési nyomtatványok, hiszen civil postahivatali felhasználású levélkötegjelzők is nagyon ritkán kerülnek elő.

Dán János 2012. 07. 28.