MAGYAR KIRÁLYI TÁBORI POSTA ÉS POSTAI CENZÚRA

TÁBORI POSTA I. (1-20)

Tábori posta magán kiadású levelezőlapok bemutatása VII. rész

Tábori posta magán kiadású levelezőlapok bemutatása VII. rész

Kiegészítés a könyvhöz 20.

Tábori posta magán kiadású levelezőlapok bemutatása VII. rész

Kiegészítés a könyv 2/2. “Magánkiadású tábori postai levelezőlapok” című fejezethez.


A héten ismét a “kimeríthetetlen” magán kiadású tábori postai levelezőlapok közül mutatok be hármat. Ígérem, jövő héten már más témával fogok foglalkozni.
Az első tábori posta levelezőlap a kecskeméti Részvénynyomdában készült, mint ahogyan azt az osztóvonalon látható nyomdai jel is bizonyítja.


(Fellner János gyűjteménye)
1944. szeptember 15-én a “bl” betűjelű tábori postahivatalnál Kecskemétre feladott magán kiadású tábori posta levelezőlap. A lapot egy honvéd írta. Mivel a lap kecskeméti gyártású és a honvéd Kecskemétre címezte a lapot, feltételezem, hogy a lapot vagy az otthoniak küldték egy levélben, csomagban, vagy a honvéd magával vitte a frontra a lapot hazulról.


A nyomdai jel kinagyított képe. RÉSZVÉNYNYOMDA. KECSKEMÉT.



1944. január 31-én az “ao” betűjelű tábori postahivatalnál Csorvásra feladott magán kiadású tábori postai levelezőlap. A lapon nyomdai jel nem található.


1944. szeptember 19-én a “vp” betűjelű tábori postahivatalnál Szentesre feladott magán kiadású tábori postai levelezőlap. A lapon nyomdai jel nem található, viszont egy a hivatalos kiadásokkal megegyező jelmondat igen. A lap érdekessége, hogy az osztóvonal nem középre került, hanem a feladó része felé erősen eltolva. Sajnos, az idő vasfoga és az előző tulajdonosok nem bántak kíméletesen a lappal.


Dán János 2012. 06. 10. Úr napja