MAGYAR KIRÁLYI TÁBORI POSTA ÉS POSTAI CENZÚRA

TÁBORI POSTA I. (1-20)

Tábori posta magán kiadású lapok bemutatása IV. rész

Tábori posta magán kiadású lapok bemutatása IV. rész

Kiegészítés a könyvhöz 15.

Tábori posta magán kiadású lapok bemutatása IV. rész


Kiegészítés a könyv 2/2. “Magánkiadású tábori postai levelezőlapok” című fejezetéhez.


Amint az várható volt, ehhez a fejezethez kerül elő a legtöbb utólag bemutatandó lap. Mivel szinte mindegyik nyomdában előállítottak ilyen lapokat, sokszor többfélét is, ezért ez egy kimeríthetetlen forrás. Igyekszem az előkerülő újabb lapokat mindig bemutatni.

Az első bemutatásra kerülő lapnak a könyvben már bemutattam két változatát. A most bemutatásra kerülő lap egy felülnyomott változat. 1942 évben mivel már nem lehetett feltüntetni a csapattestét a feladónak, ezért ezt a megnevezést átnevezték és ettől kezdve rendfokozata jelzés jelenik meg itt. A nyomda a megmaradt és szabályellenessé vált lapokat visszavonta és egy fekete téglalap alakú felülnyomással elfedte az eredeti szöveget, valamint a fekete téglalap fölé feltüntette az új megnevezést, “Rendfokozata:”.



1942. május 1-én a 212. számú tábori postahivatalnál Nagymarosra feladott magánkiadású front típusú tábori postai levelezőlap.



Jól látszik, hogy a felülnyomást több részből illesztette össze a nyomda, mert az egyik rész, mint látható, félrecsúszott.


A könyvben bemutatott barokk címerrel és postakürttel jelölt levelezőlap, még a felülnyomás előtt.


A második bemutatásra kerülő tábori postai levelezőlap egy színében honi, de nyomtatásában front típusú levelezőlap. Sajnos, itt sem található a gyártóra utaló jelzés. Mivel Debrecenben adták postára, valószínűsíthető, hogy a városban is gyárthatták.




1943. július 24-én Debrecenből Budapestre feladott tábori postai levelezőlap. A lapot egy hadikórházban lábadozó katona adta fel, ezért díjmentes. Sajnos az ellenőrző bélyegző felirata olvashatatlan. A lap érdekessége még, hogy a levelezőlap szó elválasztó jellel került kinyomtatásra, valamint a felvevő hivatalbélyegző helye nem kör alakú, hanem téglalap alakú.



Dán János 2012. 04. 15.