MAGYAR KIRÁLYI TÁBORI POSTA ÉS POSTAI CENZÚRA

TÁBORI POSTA I. (1-20)

Tábori posta front levelezőlap bemutatása, amelyen a jelmondat a hátoldalon található

Tábori posta front levelezőlap bemutatása, amelyen a jelmondat a hátoldalon található

Kiegészítés a könyvhöz 14.

Tábori posta front levelezőlap bemutatása, amelyen a jelmondat a hátoldalon található

Kiegészítés a könyv 2/1. “Zöldszínű front típusú tábori postai levelezőlap” című fejezetéhez.

A könyvem 32. oldalán hely hiányában nem tudtam ezt a lapfajtát teljes terjedelmében bemutatni, így most itt pótolom ezt a hiányt. Mint látható a jelmondat nem az előoldalon, hanem a lap hátoldalán egészen felül található. A felirat olyan hosszú, hogy majdnem végig ér hosszában a lapon. Ennek ellenére kissé baloldal felé van eltolva. A felirat hossza 113 mm, magassága 3 mm. A lap szélétől nem érdemes a felirat távolságát mérni, mivel az ívek szétvágásakor laponként változó a távolság. Az első jelmondatok a lapok hátoldalán jelentek meg, ez csak ennél a kiadásnál volt így, mivel a továbbiakban a címoldalra kerültek a jelmondatok.



A jelmondat a hátoldal tetején, bal felé eltolva



1942. 04. 29-én a 253. számú tábori postahivatalnál Celldömölkre feladott front típusú tábori postai levelezőlap. A tábori postahivatali bélyegző hiányzik a lapról.



Jelmondat a hátoldalon, egy másik, kissé viseltesebb lapon


1942. 08. 13-án az 53. számú tábori postahivatalnál Rákoskeresztúrra feladott tábori postai levelezőlap. Sajnos, nem tudható, hogy a 2. magyar hadsereg, vagy a Magyar Megszálló Csoporthoz tartozott ez a tábori postahivatal, mivel a bélyegző felső része lemaradt a lapról és a katona nem írta fel a tábori postaszámát a lapra.


A lapon még egy érdekesség található. Az osztóvonalon lévő gyártó jelzés évszámánál az utolsó két számjegy szokatlanul messze került egymástól és az utolsó számjegy nagyobb, mint az elöttelévők. Valószínű egy nyomólemez javítás eredményét láthatjuk.


Dán János 2012. 04. 15.