MAGYAR KIRÁLYI TÁBORI POSTA ÉS POSTAI CENZÚRA

TÁBORI POSTA I. (1-20)

Tábori posta honi levelezőlap különös és meglepő háború utáni “újrahasznosítása”

Tábori posta honi levelezőlap különös és meglepő háború utáni “újrahasznosítása”

Kiegészítés a könyvhöz 12.

Tábori posta honi levelezőlap különös és meglepő háború utáni “újrahasznosítása”

Kiegészítés a 15. “A tábori postanyomtatványok utóélete 1945-1948” című fejezethez.


Ebben a kiegészítésben egy különleges és meglepő tábori postai levelezőlap felhasználást szeretnék bemutatni a háború utáni időszakból.

A honi tábori postai levelezőlap címoldala. A címoldalon jól látszik a háború utáni rendeletnek megfelelő fekete felülnyomás, a jelmondat és az ár részen. A “kir” szócskát és a Szent Koronát tintaceruzával átsatírozták az 1947-es rendeletnek megfelelően. A honi lap nem került postai forgalomba, de ennek ellenére a posta használta fel. Ez rögtön kiderül a tábori postai levelezőlap hátoldalán.


A posta, a még raktáron lévő felesleges és eladhatatlan nagyszámú tábori postai levelezőlap hasznosítására keresett megoldást. Erre nagyon jó lehetőség kínálkozott egy szigorúan belső használatra készülő nyomtatvány elkészítésében. A tábori lap hátoldala üres, így azt a részt felhasználhatták bármilyen célra. Ekkor kerültek harmadszorra nyomdába ezek a honi tábori postai levelezőlapok.
1944 évben elkészítették a lapot.
1945 évben fekete felülnyomással látták el.
1950 évben elkészítették a hátoldali felülnyomást.
A lapok “újrahasznosítása” “Kartotéklap a rádióeng. névszerinti nyilvántartására” című nyomtatványban sikerült.



A honi tábori postai levelezőlap hátoldala a rányomtatott szöveggel. Ettől kezdve ezeken a tábori lapokon tartotta nyilván név szerint a rádióengedéllyel rendelkező állampolgárokat a Magyar Posta. A nyomtatványon látható, hogy az illető 1952 évben kapta meg az engedélyt. 1953 évben történt némi változás, majd a címlap szerint 1960 évben egy ellenőrzés. Végül a rádió tulajdonos lemondta az előfizetést 1977 évben.
Ekkor lezárták a kartont, áthúzták átlósan keresztbe kék posta irónnal és lebélyegezték a Magyar Posta 449. számú bélyegzőjével.


A lap “új” nyomdai jele: “1107. sz. ny. Kartotéklap a rádióeng. névszerinti nyilvántartására. 1950. II. 60.000 db (600 csg.) Ig. házinyomda Bpest. – 1409/50”.
A nyomdai jelből az is kiderül, hogy hatvanezer darabot gyártottak ebből a nyilvántartó kartonból, Budapesten az igazgatóság házinyomdájában. Feltételezhetően az összes karton ilyen tábori postai levelezőlapból készült. Tehát, a háború utáni felhasználás után, még mindig nagy készletekkel rendelkezett a Magyar Posta tábori postai levelezőlapokból.


A cikk megírása óta sikerült a gyűjteményembe egy másik fajta lapot is megszereznem. Ez egy másik sorozatból való, ez látszik a nyomtatvány elrendezésén is. Ezek alapján már megállapítható, hogy a posta raktárában jelentős mennyiségű tábori lap volt még az ötvenes években. Mivel ezek belső használatú nyomtatványok voltak, ezért előfordulásuk igen ritka.


A honi típusú lap címoldala. Itt nem nyomtatták át a politikailag már nem aktuális szövegeket, hanem körbe vágták a lapot, így részben eltüntetve a jelmondatot.



A lap hátoldala az új funkciónak megfelelő újra nyomással. Látszik, hogy itt teljesen más a hátoldal elosztása. A rádió tulajdonos neve utólag lett eltávolítva a személyiségi jogok miatt. A rádiónyilvántartási lapot egészen 1968 évig használták.



A lap nyomdai jele. Jól látszik, hogy ebből a típusból 100.000 darabot nyomtak 1952 évben.


A mai kor emberének, illetve azoknak, akik nem éltek még akkor, furcsa lehet, hogy az ötvenes évektől kezdődően több évtizedig csak annak lehetett rádiója, akinek engedélye volt rá. Igaz, akkor még fizetni is kellett érte előfizetési díjat.
Az viszont érdekes, hogy a háború után 30 – 40 évvel még mindig használják a lapokat, igaz belső használatra és nem az eredeti rendeltetésnek megfelelően.
Azt hiszem, bátran állíthatom, ez a legkésőbbi hivatalos felhasználása ezeknek a tábori postai lapoknak.

Dán János 2022. 06. 13.