MAGYAR KIRÁLYI TÁBORI POSTA ÉS POSTAI CENZÚRA

TÁBORI POSTA I. (1-20)

Tábori posta magán kiadású honi típusú levelezőlapok bemutatása III. rész

Tábori posta magán kiadású honi típusú levelezőlapok bemutatása III. rész

Kiegészítés a könyvhöz 10.

Tábori posta magán kiadású honi típusú levelezőlapok bemutatása III. rész

Kiegészítés a 2/2. “Magánkiadású tábori postai levelezőlapok” című fejezethez.


Ebben a kiegészítésben három magán kiadású honi, tehát a hátországból a frontra küldendő lapot szeretnék bemutatni. A honi lapok magán kiadásban sokkal ritkábban fordulnak elő, mint a front lapok, mivel zöld front lap hiány bizonyos időszakokban a hadra kelt seregnél alakult ki. A kereslet nagyobb volt front lapok iránt, ezért a magánipar is inkább azt igyekezett kielégíteni. A három honi lap közül csak az elsőnél található a gyártóra utaló jelzés, a másik két lap jelzés nélküli.



(Fellner János gyűjteménye)
1944. augusztus 22-én, Hódmezővásárhelyen Karcagra feladott honi tábori postai levelezőlap. A lap civil felhasználású, tábori postai forgalomban nem vett részt. Valószínűsíthetően Hódmezővásárhelyi gyártású az Erdei nyomdában.



A lap nyomdai jele: Erdei-nyomda 16894



1947. augusztus 22-én Miskolcról Putnokra küldött honi tábori postai levelezőlap. Mint a dátumból is látható ez egy háború utáni civil felhasználás. Valószínűsíthetően Miskolcon gyártották a lapot.



Az előző lap jól látható címeres jelzéssel.



A címer nagyított képe.



1944. szeptember 28-án Budapestről a B 545. tábori postaszámra küldött honi tábori posti levelezőlap. A lapon az ellenőrzés meglétét piros postairónnal igazolták. Ez parancsnoki ellenőrzés már az alakulatnál. A magán kiadású lap rossz minőségű nyomtatással készült, szinte olvashatatlanok a nyomtatott szövegek. Gyártóra utaló jelzés nincs a lapon.



Dán János 2012. 03. 17.