MAGYAR KIRÁLYI TÁBORI POSTA ÉS POSTAI CENZÚRA

TÁBORI POSTA I. (1-20)

Tábori posta magán kiadású front típusú levelezőlapok bemutatása I. rész

Tábori posta magán kiadású front típusú levelezőlapok bemutatása I. rész

Kiegészítés a könyvhöz 08.

Tábori posta magán kiadású front típusú levelezőlapok bemutatása I. rész

Kiegészítés a 2/2. “Magánkiadású tábori postai levelezőlapok” című fejezethez.


Mint ahogy azt könyvemben is írtam, a magán kiadású tábori postai levelezőlapokat szinte mindegyik nyomdában gyártottak országszerte, ezért olyan sokféle létezik, hogy összegyűjtésük szinte lehetetlen. Természetesen nekem sem sikerült az összeset bemutatnom könyvemben, részben a hiányzó lapok, részben a terjedelmi korlátok miatt. A honlapon viszont szeretném a gyűjtőtársak segítségével időről-időre bemutatni a kimaradt lapokat.
Remélem egyszer elmondhatjuk, hogy az összeset sikerült bemutatni és katalogizálni.



(Fellner János gyűjteménye)
1940. szeptember 20-án Bánffyhunyadról Budapestre feladott “Levelezőlap”. A lapot “Völgyi-1480” nyomdai jellel nyomtatták. Érdekes magán kiadású lap, mivel csak “LEVELEZŐLAP:” felirat szerepel rajta a Tábori Postai Levelezőlap felirat helyett.
Ennek ellenére ez egy tábori lap mivel a feladó részen “csapatteste” és “A tábori posta száma” feliratok szerepelnek, valamint van hivatalos feljegyzéseknek való keret is a címlapon. A lap annak ellenére, hogy egy magán kiadású tábori postai levelezőlap és annak ellenére, hogy egy katona (hadnagy) adta fel, nem tábori postán keresztül jutott el a budapesti címzetthez, hanem a Magyar Királyi Postán keresztül. Így ez egy civil felhasználású tábori levelezőlap, semmilyen tábori postai kezelési jelzés nem szerepel rajta. A lapon Bánffyhunyad postahivatal hely-keletbélyegzője és “Bánffyhunyad Visszatért” bélyegzők láthatóak.



A levelezőlap nyomdai jele: Völgyi-1480



(Fellner János gyűjteménye)
Tábori postai hivatalbélyegző nélküli és ellenörzés nélküli magán kiadású levelezőlap. Sajnos így a feladás dátumát nem lehet megállípítani. A lapot ““TISZAVIDÉK” MAGYARKANIZSA” gyártójellel nyomtatták.



A levelezőlap gyártójele: “TISZAVIDÉK” MAGYARKANIZSA


Dán János 2012. 03. 02.