MAGYAR KIRÁLYI TÁBORI POSTA ÉS POSTAI CENZÚRA

TÁBORI POSTA I. (1-20)

Ritka tábori postai kétnyelvű ellenőrző bélyegző bemutatása

Ritka tábori postai kétnyelvű ellenőrző bélyegző bemutatása

Kiegészítés a könyvhöz 07

Tábori posta ritka, kétnyelvű ellenőrző bélyegző bemutatása

Kiegészítés a 3/2. “A tábori postai küldeményeken használt ellenőrző bélyegzők fajtái” című fejezethez.


1942. augusztus 8-án a 202. számú tábori postahivatalnál feladott német gyártású képeslapot szeretném most bemutatni. A lap érdekessége a kétnyelvű ellenőrző bélyegző.
A háború folyamán sok magyar alakulat került német alárendeltségbe, vagy csak a postájukat továbbította a német tábori posta, mivel nem volt a közelben magyar tábori postahivatal. Voltak alakulatok, amelyek tartósan német parancsnokság alá tartoztak, például egyes vasút építő alakulatok, ezeknél kézenfekvő volt, hogy az ellenőrző bélyegzőjüket is kétnyelvű formában csináltatták meg.
A 202. számú tábori postahivatal a 2. magyar hadsereg parancsnokság tábori postahivatala volt. Az nem tudható, hogy náluk miért volt szükség kétnyelvű ellenőrző bélyegzőre.
Minden esetre a kétnyelvű ellenőrző bélyegzők ritkák és nem jellemző a haszálatuk.
Ráadásul ezen a bélyegzőn nem ellenőrizve felirat olvasható, hanem a ritkább ellenőriztem felirat. A német nyelvű “cenzuriert” felirat hibásan került a bélyegzőre, helyesen zenzuriert lett volna.

 


(Dobák István gyűjteménye)
1942. augusztus 8-án a 202. számú tábori postahivatalnál feladott német gyártású képeslap Budapestre címezve.A képeslap képes része a Lili Marlen című dal szövegével.A kétnyelvű ellenőrző bélyegző nagyított képe.Dán János 2012. 02. 24.