MAGYAR KIRÁLYI TÁBORI POSTA ÉS POSTAI CENZÚRA

TÁBORI POSTA I. (1-20)

Kiegészítés a 2. "Tábori postaküldemények" című fejezethez

Kiegészítés a 2. "Tábori postaküldemények" című fejezethez

 

Kiegészítés a könyvhöz 04.

Deutsche Verlags-u. Druckerei-Gesellschaft Ukraine m.b.H. által nyomtatott képeslapok magyar tábori postai felhasználása

Kiegészítés a 2. “Tábori postaküldemények” című fejezethez

A most bemutatásra kerülő képeslapok teljes egészében kimaradtak a könyvből, mégpedig terjedelmi okokból. Igaz mind a 76 darabot nem is tudtam volna bemutatni mivel nekem is csak az alább látható darabok vannak meg a sorozatból. De remélem, hogy a bemutatás után előkerülnek a gyűjtőtársaktól a hiányzó darabok és ki tudom egészíteni ezt a kis bemutatást azokkal is.

Ukrajna német elfoglalása után Luzk városában (Wolhynia, Wolyn, Wolinyi járás) nyomda kezdte meg működését Deutsche Verlags- und Druckerei- Gesellschaft Ukraine m. b. H. néven (Német Kiadó és Nyomda Társaság Ukrajna).
A nyomdában főleg propaganda kiadványokat készítettek, de a szóban forgó képeslapokat is itt készítették. A képeslapok felelős kiadója Ukrajna birodalmi biztosa volt.
Az első sorozat képeslap 1942-ben készült és 1 – 29-ig lett számozva.
A második sorozat 1943 elején készült és 1 – 23 –ig lett számozva.
A harmadik sorozat 1943 évben készült és 1 – 24 –ig lett számozva.
Így összesen a három sorozatban 76 darab, különböző képeslapot adtak ki.
A lapok Ukrán tájképeket, mezőgazdasági életképeket és nevezetes épületeket mutatnak be.

1944. április és május hónapokban az Ukrajna területén állomásozó magyar alakulatok használták levelezésre ezeket a képeslapokat. Ekkor az 1. magyar hadsereg hat hadosztálya és két dandára Galíciában állomásozott.
Az nem tudható, hogy a katonák hol szerezték be a lapokat. Szerintem, nem a hivatalos ellátmányban kapták. Elképzelhető, hogy a kantinban vagy a német kantinban, esetleg kimenőn a városban vásárolták a lapokat. Valószínű ez már nem fog soha kiderülni.Az S 2/1. képeslap hátoldala az "no" tábori postahivatali bélyegzővel 1944. április 29-én ellenörizve és feladva.


Nyomdai gyártójel és sorozatszám (S - Serie - széria, sorozat). A két szám közötti / jel sajnos nem látszik jól. Második sorozat első képe.


2/1. Len mosás Ukrajnában


2/3. Dubnoi táj

2/4. Bug torkolat Nyikolajevnél2/6. András templom Kijev


2/7. Nyikolajev: Hősi temető háttérben a Bug folyóval2/8. Tatárvár Kremianezben2/9. Vinyica a Bug folyónál

3/3. Bug-i tájkép

3/5. Tájkép Podolóniában

3/6. Ukrán kézi cséplővel

3/7. Gabonaföldek és kifutópálya

3/8. Aratás Ukrajnában

3/9. Szélmalom UkrajnábanDán János. 2012.02.09.