MAGYAR KIRÁLYI TÁBORI POSTA ÉS POSTAI CENZÚRA

TÁBORI POSTA III. (41-60)

Szovjet postai dokumentumok a Magyar Királyi Tábori Posta kezelésében II.

Szovjet postai dokumentumok a Magyar Királyi Tábori Posta kezelésében II.

Kiegészítés a könyvhöz 51.

Szovjet postai dokumentumok a Magyar Királyi Tábori Posta kezelésében II.

Kiegészítés a könyv 10/4. fejezet “Muszkaföldön lassan jár a posta – Háború muszkaföldön 1941 – 1944” című fejezethez.

A 34. könyv kiegészítésben bemutattam már néhány szovjet postai dokumentumot, amelyeket a tábori posta továbbított. Ebben a könyv kiegészítésben ezek bemutatását folytatom.
Az első dokumentum egy szovjetgyártású képeslap, amelyet magyar katona írt meg fonetikus orosz írással, oroszul. A fotó képeslapon a kijevi múzeum egyik portré festménye látható.


1943. szeptember 7-én az “ep” jelű tábori postahivatalnál Gödöllőre feladott szovjetgyártású képeslap. A lapot a magyar őrvezető oroszul írta, de nem cirillírással, hanem fonetikusa.

A fotó képeslap képes oldala a portré festménnyel.


A második dokumentum egy szovjetgyártású díjjegyes levelezőlap. Ez a lap nem került tábori postai feladásra, de a lapon lévő postai bélyegzők miatt egy érdekes kordokumentum.
A Kárpát-csoport 1941. július 1-én lépte át a szovjet határt. Gyorsan haladtak előre és 1941. július 17-én már biztosan elfoglalták Germanovka várost, amely Ukrajnában a Ternopolskai kerületben található, Ivano-Frankovszk-tól keletre, Budapesttől 700 km távolságra.
A magyar katonák elfoglalták a helyi postahivatalt is, ahol az ott található bélyegzőkkel emlékeket készítettek maguknak. Az itt látható szovjet képeslap is ezt bizonyítja.


A szovjet gyártású levelezőlap cím oldala. “Fizetve” feliratú bélyegzővel.


A levelezőlap hátoldala. A Germakovka város postahivatalában található összes bélyegző lenyomatával. Hely-keletbélyegző, ajánlott ragszám bélyegző, negatív bélyegző stb. Sajnos az idők viharában már egy bélyeg elveszet a lapról, de még így is egy érdekes és különleges kordokumentum.


Dán János 2013. 09.