MAGYAR KIRÁLYI TÁBORI POSTA ÉS POSTAI CENZÚRA

TÁBORI POSTA III. (41-60)

Magyar „Hunyadí” SS önkéntes levelezése Németországból

Magyar „Hunyadí” SS önkéntes levelezése Németországból

Kiegészítés a könyvhöz 50.

Magyar „Hunyadí” SS önkéntes levelezése Németországból

Kiegészítés a könyv 12. „Magyar önkéntes katonák levelezése a német hadseregben” című fejezetéhez.

1944 év végén sok magyar katonát vittek kiképzésre, Németország területére. Ezek a katonák különböző alakulatok kiképző táboraiba kerültek.
Ebben a könyv kiegészítésben egy németországi kiképző táborba szállított SS gránátos katona három zárt levelezőlapját mutatom be. Azt sajnos lehetetlen megállapítani, hogy Németország melyik kiképző táborából adta fel a katona a küldeményeket.
Az SS alakulatoktól küldött küldemények igen ritkák, mert mint bizonyítékot a háború végével megsemmisítették a feladók vagy a címzettek.
Mindhárom küldemény 1945. január hónapjában került feladásra. Azt, hogy mikor kézbesítette a Magyar Posta nem tudható, erre vonatkozó feljegyzés nem szerepel a küldeményeken. A lapok feladásának idején Esztergomot a Vörös Hadsereg már megszállta (1944. 12. 26.), így a lapok csak a háború végeztével kerülhettek kézbesítésre.
Az biztos, hogy a lapok Bécsbe eljutottak még a háború alatt, mert a bécsi cenzúrahivatal ellenőrző levélzáró bélyegzője rákerült a küldeményekre. Ez után már a küldemények útja nem követhető. Valószínűsíthetően Bécsből még átjutottak a küldemények Magyarország területére és valamelyik magyar postahivatal raktárában vészelték át a front átvonulását. Majd mikor a postaforgalom újra indult a lapokat kézbesítették a címzettnek.
Az is lehetséges, hogy kézbesíthetetlenség miatt a lapokat visszaküldték a feladó katonának, erre utaló jelzések szintén nincsenek a lapon, és a háború végeztével a katona maga hozta haza a lapokat. Erre utal, hogy a lapokat félbe hajtották és a kopások alapján málhában vagy zsebben utazhattak egy darabig.
A Németországban lévő magyar katonák a német tábori postán keresztül levelezhettek a német tábori postai előírásoknak megfelelően. Az alakulathoz legközelebbi civil postahivatal lett az alakulat hadtáp tábori postahivatala. Itt kellett az alakulatnak az összes küldeményét feladnia csoportosan.
A lapok írója beszámol arról, hogy csak zárt tábori postai lapon levelezhetnek, a sima tábori postai levelezőlapokat nem továbbítja a német posta.
A 39933 német tábori postaszám a 25. SS-Divizióhoz tartozó 63. gránátos regiment tábori postaszáma volt. A 25. SS-Divizió másik neve 25. „Hunyadi” Fegyveres SS Gránátos Hadosztály volt.
Tehát egy „Hunyadis” katona lapjait mutatom most be.


1945. január 2-án Németországból Esztergomba feladott zárt tábori postai levelezőlap. A lapon a német alakulat körbélyegzője és a német gépi levélzáró cenzúrabélyegző, valamint a német cenzúraszámok láthatóak.

1945. január 12-én Németországból Esztergomba feladott zárt tábori postai levelezőlap. A zárt levelezőlapon szintén az alakulat körbélyegzője és a bécsi cenzúrahivatal bélyegzője és számai láthatóak. A lap hátoldalán a titkosírás kereső vegyszeres csík maradványa látható, amelyet a cenzorok ecsettel húztak a küldemények üresen maradt részeire.


1945. január 19-én Németországból Esztergomba feladott zárt tábori postai levelezőlap. Ezen a lapon is az alakulat körbélyegzője és a bécsi cenzúrahivatal ellenőrző bélyegzői láthatóak. Ezen a lapon lévő kopásokon és a félbehajtáson látható a legjobban, hogy a lap málhában vagy zsebben utazott egy ideig.


Dán János 2013. 09. 08.