MAGYAR KIRÁLYI TÁBORI POSTA ÉS POSTAI CENZÚRA

TÁBORI POSTA III. (41-60)

Az I. és a II. világháborús tábori postai nyomtatványok hasonlósága

Az I. és a II. világháborús tábori postai nyomtatványok hasonlósága

Könyv kiegészítés 47.

Az I. és a II. világháborús tábori postai nyomtatványok hasonlósága

Arról már a könyvben is szó volt, hogy az I. világháborúban alkalmazott tábori postai nyomtatványok képezték a mintát a II. világháborús tábori postai nyomtatványokhoz.
A könyvben sajnos nem volt elég hely, hogy ezen állításomat képekkel is alá tudjam támasztani.
Itt a honlapon viszont van hely és lehetőség erre is, így most következzen az I. és II. világháborús tábori postai nyomtatványok hasonlóságának bemutatása. Igyekeztem olyan küldeményeket válogatni a bemutatáshoz, amelyek nem szerepeltek a könyvben. Sajnos, ez nem minden esetben sikerült.
Az első nyomtatvány, amit bemutatok az első világháborús 9 nyelven beszélő tábori postai levelezőlap. Ezt a lapot bizonyos hadi eseményekkor adták a katonáknak levelezésre, mivel ezeket nem kellett megírni. gyors és egyszerű volt, hamar lehetett életjelet küldeni az otthoni hozzátartozóknak.


1917. október 7-én a 647. számú tábori postahivatalnál feladott és Kecskemétre küldött tábori postai levelezőlap.


A 9 nyelvű levelezőlap hátoldala a kilenc különböző nyelven előre rányomtatott szöveggel.


A kilencnyelvű tábori levelezőlap II. világháborús megfelelője a 7 nyelvű tábori postai levelezőlap, itt a címoldala. Ez egy felhasználatlan példány, amely talán ritkább, mint a megírt példányok.


A 7 nyelvű tábori postai levelezőlap hátoldala a hét különböző nyelven előre rányomtatott szöveggel.


A következő bemutatásra kerülő nyomtatvány a tábori postai kézbesítési előjegyzés.
Ez a nyomtatvány egy ritkán előforduló irányító nyomtatvány, amelyet a küldeményekre ragasztottak, ha a rajtuk lévő cím nem volt helyes. Ezzel a cetlivel irányították át egy másik címre a küldeményt.


1915. július 22-én, Szirákon feladott tábori postai levelezőlap. A lapot rossz címre küldték ezért a tábori posta ráragasztott egy kézbesítési előjegyzést, amellyel a lapot visszairányította Szirákra.

Egy kézbesítési előjegyzés 1916. március 30-án a 99. számú tábori postahivatalnál kiállítva és bélyegezve. A rábélyegzett szöveg: A 99. tábori postánál nem elérhető. Tudakozás végett a 63? Főpostahivatalhoz.


A II. világháborús változat egy levelezőlapon. 1940. július 15-én a 40. számú tábori postahivatalnál felragasztott tábori postai kézbesítési előjegyzés.


1940. július 22-én a 2. számú tábori postahivatalnál kiállított tábori postai kézbesítési előjegyzés.


A következő és egyben most az utolsó bemutatásra kerülő tábori postai nyomtatvány az a tábori postai szállítólevél. A csomag szállítólevelek mind az I. mind a II. világháborúsak viszonylag ritkán előfordulóak ezért talán nem fognak az Olvasóim haragudni, ha bemutatok többet is belőlük.


1918. február 17-én a 212. (?) számú tábori postahivatalnál Mezőkövesdre feladott csomagszállító levele.


A szállító levél hátoldala. Gyártás éve 1917.


1917. október 31-én a 449. számú hadtáptábori postahivatalnál Bánhidára feladott tábori postai csomag szállítólevele.


A szállítólevél hátoldala. Gyártási év 1917.


Kitöltött, de fel nem adott II. világháborús tábori csomag szállítólevele.


A szállítólevél hátoldala. Gyártási év 1942.


1942. szeptember 7-én a 16. számú tábori postahivatalnál Bánhidára feladott tábori postai csomag szállítólevele. Vajon mennyi az esélye, hogy az ember talál egy I. és egy II. világháborús szállítólevelet, mindkettőt Bánhidára címezve?


A szállítólevél hátoldala. Gyártási év 1941. Érdekes a csomag szállítón látható parancsnoki cenzúrabélyegző „ELLENÖRIZVE” dátum bélyegzővel és aláírással.


Utoljára pedig következzen két II. világháborús tábori postai szállítólevél nyomtatván, jóval a háború után felhasználva. Az inflációs időszakban még lehet találkozni ilyen nyomtatványokkal, de a forint-fillér korszakban már csak ritkán.


1947. szeptember 26-án Marczaltó helyiségben Keszthelyre feladott csomag szállítólevele. Gyártási év 1942.


1948. november 4-én, Budapesten feladott helyi csomag. Gyártási éve 1944. A háború utolsó évében gyártott csomagszállító levelek a legritkábban előforduló nyomtatványok a csomagszállítók között.


Dán János 2013. 06. 23.