MAGYAR KIRÁLYI TÁBORI POSTA ÉS POSTAI CENZÚRA

TÁBORI POSTA III. (41-60)

Erdélyi magánkiadású hazatért lapok tábori postaforgalomban

Erdélyi magánkiadású hazatért lapok tábori postaforgalomban

Kiegészítés a könyvhöz 46.

Erdélyi magánkiadású hazatért lapok tábori postaforgalomban

A hazafias hevület az Erdély visszatértekor is kifejezésre jutott különböző tárgyakban, amelyeket a visszatérés emlékére készítettek. Természetesen levelezőlapokat is készítettek helyi nyomdákban a visszatérés emlékére. Ezek közül a magán kiadású levelezőlapokból vásároltak a visszatérésben részt vevő honvédek is. Megírták szeretteiknek és elküldték tábori postán keresztül. Most két ilyen lapot fogok bemutatni, mivel a könyvben ilyen lapok nem szerepeltek.


1940. szeptember 17-én a 25. számú tábori postahivatalnál feladott és Csepelre címzett képes levelezőlap. A lapot Szatmárnémeti hazatérésének emlékére adta ki egy helyi vállalkozó. A 25. számú tábori postahivatal a 15. dandárhoz rendelt tábori postahivatal volt.


A képeslap képes oldala a Szatmárnémeti színház képével.



1940. szeptember 20-án a 42. számú tábori postahivatalnál feladott és Jászalsószentgyörgyre címzett levelezőlap. A lapot “KOVÁCS-hírlairoda Kézdivásárhely” adta ki, Kézdivásárhely hazatérése alkalmából. A 42. számú tábori postahivatal a 2. gépkocsizó dandárhoz rendelt tábori postahivatal volt.


Dán János 2013. 06. 09.