MAGYAR KIRÁLYI TÁBORI POSTA ÉS POSTAI CENZÚRA

TÁBORI POSTA III. (41-60)

A M. kir. 535. hadikórház Szeged

A M. kir. 535. hadikórház Szeged

Könyv kiegészítés 45.

A M. kir. 535. hadikórház Szeged

A hadikórházakban ápolt beteg katonák díjmentesen levelezhettek kórházi ápolásuk valamint szanatóriumi kezelésük idejére. Erről már bőven volt szó a könyvemben, ezért ezt most nem írnám le ismételten.
Nem rég került gyűjteményembe a most bemutatásra kerülő képeslap.
A lap képes felén a szegedi hadikórház látható, a lapot pedig az egyik kórházrészlegben gyógyuló honvéd írta. A lapot ellenőrizték az előírásoknak megfelelően, ezt jelölték a lapon a parancsnokság körbélyegzőjével és “TÁBORI POSTÁVAL” vonalbélyegzővel.
A képeslapra vonatkozott a tábori postát megillető díjmentesség, de a lap sohasem járt a tábori postán, mivel azt végig a polgári posta szállította. Ennek ellenére az előírások és a díjmentesség igazolására kellettek ezek a bélyegzők. Valamint a felvevő postahivatalt is hadtáptábori postahivatalnak nevezték, ennek ellenére civil postahivatal volt. Ezek a hadtáptábori postahivatalok látták el többek között a hadikórházak és szanatóriumok postaforgalmát. Erről szintén bővebben a könyvben.


A szegedi hadikórház részlegei és adománygyűjtés a katonáknak.



A képeslap címoldala. 1943. február 23-án, Szegeden feladott képeslap Öcsödre küldve. Ellenőrzés meglétét igazoló hadikórház parancsnoki körbélyegzővel és a díjmentességet igazoló “TÁBORI POSTÁVAL” vonalbélyegzővel.


A lapon látható MANSZ rövidítés a Magyar Asszonyok Nemzeti Szövetségét takarja. A szövetséget Tormay Cécile alapította 1918 végén. Majd a kommün alatt szünetelt.
1919 végén újraszervezte az irodalmi Nobel díjra jelölt írónő. Különböző ruhagyűjtési, szociális és gyermekvédelmi programokat szerveztek. A II. világháború idején a harctérre csomagküldő a hátországban önkéntes kórházi ápolónői szolgálatot szerveztek.
Aztán megint jöttek a kommunisták és Rajk belügyminiszter betiltotta a szervezetet 1946 elején. A tiltás éveinek és a szocializmus elmúltával a szervezet újjáéledt és a mai napig aktívan működik.

A szegedi hadikórházat 1944 évben a közeledő front és a kiürítési tervnek megfelelően elköltöztették először Soponyára (Székesfehérvártól délre 25 km). Majd a front ismételt közeledtével tovább költözött Baden (Ausztria) városkába, ahol aztán az egész kórház a Vörös Hadsereg fogságába esett 1945. évben.


Dán János 2013. 06. 02.