MAGYAR KIRÁLYI TÁBORI POSTA ÉS POSTAI CENZÚRA

TÁBORI POSTA III. (41-60)

Tábori postai hivatalos leveleken található bélyegzők és kézzel írt jelzések bemutatása

Tábori postai hivatalos leveleken található bélyegzők és kézzel írt jelzések bemutatása

Kiegészítés a könyvhöz 44.

Tábori postai hivatalos leveleken található bélyegzők és kézzel írt jelzések bemutatása

Kiegészítés a könyv 7. “Egyéb a tábori posta által alkalmazott bélyegzők és érdekes küldemények” című fejezethez.

Könyvemből helyspórolás miatt ki kellett hagynom a most következő hivatalos küldeményeken található hivatalos, elsősorban a küldemény jellegét és sürgősségét valamint a díjmentességet jelölő bélyegzőket (annak ellenére, hogy tábori postán szállították díjmentesen). Ezeket a bélyegzőket nem a tábori postahivatalok használták, hanem az alakulatok parancsnokságán lévő írnokok, akik a hivatalos levelezést intézték. Talán érdekes lesz látni a szokásos “egyhangú” tábori postai levelezőlapok helyett pár ritkán látható hivatalos tábori postai levelet és az azokon szereplő bélyegzőket. Itt gondolok az alakulat bélyegzőkre is. A hivatalos tábori postai levelekkel, sokkal mostohábban bánt a történelem, míg a katonák által írt leveleket és lapokat megtartotta a család, ha tehette, a hivatalos levelekhez nem fűződött ilyen érzelmi szál, ezért azokat senki sem őrizte meg. Így azokkal, sokkal ritkábban találkozhatunk.



1941. december 30-án a 18. számú tábori postahivatalnál feladott hivatalos levél. A levélen “Honvédelmi ügyben” jelzés látható. A levelet a Magyar Megszálló Csoporttól adták fel, Jagotyin környékén.


1940. július 5-én a 16. számú tábori postahivatalnál feladott hivatalos levél. A levélen “Honvédelmi ügyben” jelzés látható. Erdélyi mozgósítás idején feladott hivatalos tábori postai levél.


1941. május 8-án a 24. számú tábori postahivatalnál feladott hivatalos levél. A levélen “Soronkívül! Még ma!” jelzés látható. A küldeményt a Magyar Királyi “Hunyadi János” 9. honvéd gyalogezred …… zászlóalj parancsnokság adta fel a Délvidékről.


1941. április 19-én a 23. számú tábori postahivatalnál feladott hivatalos levél. A levélen “Azonnal! Még ma!” és “HIVATALBÓL DÍJÁTALÁNYOZVA” jelzés látható. A küldeményt a Magyar Királyi “Zrínyi Miklós” 7. honvéd gyalog ezred I. zászlóalja adta fel a Délvidékről.


1941. április 13-án a 12. számú tábori postahivatalnál feladott hivatalos levél. A levélen “Azonnal! Még ma!” jelzés látható. A küldeményt a Magyar Királyi 32. gyalogezred parancsnokság adta fel a Délvidékről.


1941. április 27-én a 44. számú tábori postahivatalnál feladott hivatalos levél. A levélen “Azonnal! Még ma!” jelzés látható. A feladó írnok, zsákmányolt jugoszláv borítékot használt fel.


1941. április 27-én a 41. számú tábori postahivatalnál feladott hivatalos levél. A levélen “Azonnal! Még ma!” jelzés látható. A küldeményt a Magyar Királyi 1. honvéd lovas dandár gépvontatású sütőoszlop parancsnoksága adta fel a Délvidékről.


1941. április 21-én a 42. számú tábori postahivatalnál feladott hivatalos levél. A levélen “Azonnal! Még ma!” jelzés látható. A küldeményt a Magyar Királyi 2. honvéd gépkocsizó híradó század parancsnokság adta fel a Délvidékről.


1942. január 16-án az 500. számú tábori postahivatalnál feladott hivatalos levél. A levélen “Azonnal! Még ma!” jelzés látható. A küldeményt a Magyar Királyi III. honvéd utász zászlóalj 1. század parancsnoksága adta fel valahol Oroszországban.


1940. június 4-én a 33. számú tábori postahivatalnál feladott hivatalos levél. A levélen “Hivatalból díjátalányozva” jelzés látható. A küldeményt a Magyar Királyi 51. honvéd gyalogezred II. zászlóalj parancsnoksága adta fel az erdélyi mozgósítás idején.


1940. június 5-én a 44. számú tábori postahivatalnál feladott hivatalos levél. A levélen “Hivatalból díj átalányozva” jelzés látható. A küldeményt a Magyar Királyi “Balogh Ádám” 15. honvéd kerékpáros zászlóalj parancsnokság adta fel az erdélyi mozgósítás idején.


1941. május 27-én a 25. számú tábori postahivatalnál feladott hivatalos levél. A levélen “Hivatalból díj átalányozva” jelzés látható. A küldeményt a Délvidékről adták fel.


1940. október 22-én a 30. számú tábori postahivatalnál feladott hivatalos levél. A levélen “Hivatalból díj átalányozva” jelzés látható. A küldeményt a Magyar Királyi “Dobó István” 14. honvéd gyalogezred 4. század parancsnoksága adta fel a visszatért Erdélyből.

Dán János 2013. 05. 19. Pünkösd