MAGYAR KIRÁLYI TÁBORI POSTA ÉS POSTAI CENZÚRA

TÁBORI POSTA III. (41-60)

Tábori Posta és a csiga I. rész

Tábori Posta és a csiga I. rész

Kiegészítés a könyvhöz 41.

Tábori Posta és a csiga

Kiegészítés a könyv 2. “A tábori postaküldemények” című fejezet 2/3. „Vegyes levelezőlapok” című alfejezetéhez.

Mi az összefüggés a csiga és a tábori posta között? Ez derül ki a mai könyv kiegészítésből.
A fronton lévő katonák és a hátországban lakó hozzátartozók elégedetlenek voltak a sokszor egy hónapnál tovább tartó postai szállítással. A tábori lapok jó esetben minimum egy hónapot utaztak mire a címzetthez értek, de nem volt ritka az ennél jóval hosszabb szállítási idő sem. A vezetés számára nem volt közömbös ez a probléma, megoldásként bevezették a heti egy alkalommal küldhető légi tábori postai levelezőlapot. Ezt a válaszszelvényes levelezőlapot, mint nevéből is kiderül, légi úton szállították a front és a hátország között. A szállítási időt jelentősen sikerült lerövidíteni, egy lap így két hét alatt eljutott a címzetthez, ha az rögtön válaszolt, akkor újabb két hét alatt már a válasz is megérkezett. Ez által a katonák és hozzátartozók közérzetét, harci morálját, sikerült fokozni.
A csiga, mint motívum, megjelenése a tábori postai levelezőlapokon egyfajta kritika volt a hosszú levélszállítási idő miatt, igaz ezt humorosan tette.
Itt most ilyen csiga típusú szállító járművek rajzát fogom bemutatni, amivel a katonák szerint a tábori posta a levélszállítást végezte.
A rajzok felirata, az akkor slágernek számító, „Valahol Oroszországban” című Karády Katalin által előadott dal egyik sora, „Muszka földre lassan jár a posta”.


A csiga, csiga tempóban szállítja a tábori postát a front felé.


1942. augusztus 4-én a 241. számú tábori postahivatalnál Polgárra feladott tábori postai levelezőlap

A képen látható csiga úgy száguld, hogy a tábori postás táskájából még a levelek is kiesnek


1942. május 27-én a 253. számú tábori postahivatalnál Budapestre feladott tábori postai levelezőlap

Egy újabb csiga szállítja a leveleket és a tábori postást az orosz hagymakupolák felé


1944. március 31-én a Z 221 tábori postaszámról Pestszentlőrincre feladott tábori postai levelezőlap, kicsit megviselt állapotban


Ez a tábori postás is eszeveszett csiga tempóban száguld, mivel itt is hullanak a levelek. A tábori postás kürtjével bíztatja elcsigázott csigáját a gyorsabb haladásra.


A rajzot Kacsó zászlós készítette a szignó szerint


Dán János 2013. 03. 16.