MAGYAR KIRÁLYI TÁBORI POSTA ÉS POSTAI CENZÚRA

2020.

Könyvbemutató - Nagy Gábor: A Szurmay hadtest tábori postája

Könyvbemutató - Nagy Gábor: A Szurmay hadtest tábori postája

Nagy Gábor: A Szurmay Hadtest tábori postája

Könyvbemutató

Nehéz dolga van annak, aki ezt a könyvet pár sorban, szeretné bemutatni. Annak ellenére, hogy a könyv nem vastag (112 oldal), a benne lévő tudásanyag röviden nem ismertethető.
A szerző évek óta ír cikkeket az I. vh. tábori postájáról különböző hazai és külföldi filatéliai szakfolyóiratokba, valamint a témához kapcsolódó kiállítási anyagokkal számtalan kiállításon vett részt eredményesen. A Bélyegvilágban szintén sok cikkét olvashattuk.
Most egy nagyobb lélegzetű tanulmányt jelentetett meg a Szurmay hadtest tábori postájáról.
A bevezető után megismerkedhetünk Szurmay Sándor életrajzával, majd két fejezet a tábori postát mutatja be. Az elsőben a hadgyakorlatok (császármanőverek) katonai postájáról olvashatunk, amely előfutára a háború alatti tábori postának. A következőben pedig egy részletes ismertetést és áttekintést kapunk a háború alatti tábori posta felépítéséről és működéséről.
Ezt követően a szerző részletesen bemutatja az Észak-keleti front tábori postaszolgálatát.
A könyv további részében megismerhetjük a Szurmay Hadtest harcait a különböző hadszíntereken napló szerűen, napokra lebontva, részletesen. A hadmozdulatokat sok térképvázlaton tudjuk nyomon követni, ezzel is jobban bemutatva a hadtest mozgását a hadszíntereken. Minden hadiesemény kapcsán bemutatásra kerül az aktuális tábori postaszám, valamint az összes a hadtesthez tartozó tábori postahivatal által használt tábori postabélyegző. A mellékelt táblázatokból megtudható, hogy az adott tábori postabélyegzőt mikor használták, sőt azt is, hogy azonos bélyegző számú, de különböző típusú bélyegzők között mi a különbség.
Ismertetésre kerül a német tábori posta által a Kárpátokban használt tábori postabélyegzők ábrája, ezzel is segítve a gyűjtőket, hogy ha ilyen bélyegzővel találkoznak, akkor be tudják azonosítani azokat.
A könyvben megtalálható a különböző frontokon a hadtest mindenkori hadrendje. Sok ábra, képeslap és tábori posta küldemény segíti a hadtest és a tábori posta jobb bemutatását.
Ez a kitűnő könyv nem hiányozhat egy I. vh. tábori postáját gyűjtő könyvespolcáról sem.
A könyv A4-es méretű, puha kötésű és beszerezhető Gidófalvy Péter kiadónál.

Dán János